ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Пловдивчани на линия:

Bundesliga

Трябва да сте регистриран потребител и да се присъедините към групата, за да може да оставите мнението си.
ФК Байерн Мюнхен
jordanss написа на 23.06.2013 г.:
ФК Байерн Мюнхен (на немски: FC Bayern MГјnchen) е германски футболен клуб от Мюнхен, столицата на провинцията Бавария. Основан е на 27 февруари 1900 г. Байерн е най-успешният немски клуб и един от петте най-големи отбори в света, с 10 финала за КЕШ.
По годишен оборот за финансовата година към сезон 2011/12 Байерн Мюнхен е на четвърто място в света и на първо в Германия с оборот от 309,7 млн. британски лири.Байерн Мюнхен е основан на 28 февруари 1900 г. от членове на Гимнастически Клуб Мюнхен. Клубът играе първите си игри в местната Баварска Лига. Първият по-голям успех на Байерн идва през 1926 г. - шампион на Южна Германия, успехът е повтоторен отново две години по-късно. Първата им титла е спечелена през 1932 г. след победа над Айнтрахт Франкфурт с 2:0 на финала. С идването на Хитлер се слага край на развитието на клуба, защото президента и старши треньора на Баварците са евреи и трябва да напуснат страната, както и много от играчите. Клубът е заклеймен за еврейски, което било неуместно.
След войната Байерн става член на Южната Дивизия на немската Първа Дивзия, която е била разделена на пет части по това време, наричана още Оберлига. Баварците мизерствали и през 1955 изпитали унижението на отпадането в по-долна дивизия. Следващата година, обаче, клубът се завръща в Оберлига и дори печели първата си купа на Германия, биейки на финала Фортуна Дюселдорф с 1:0. Клубът се превърнал в един от водещите, но изпитал финансови трудности и банкрутирал в края на 50-те. Фабрикантът Роланд Едлер дал на клуба нужните пари и си спечелил президентството на клуба за четири години. През 1963 г. Оберлигите били разформировани и се сформирала Първа Бундеслига. Баварците били пренебрагнати от първоначалния състав, но си спечелили промоция в нея две години по-късно с тим, пълен с млади таланти като Франц Бекенбауер, Герд Мюлер и Сеп Майер - бъдещите звезди на Байерн и Германия.
През първият си сезон в Бундеслигата отборът завършва трети и печели втората си купа на страната. На следващата година (1967) правят първото си европейско участие в Купата на носителите на купи. Те печелят първият си Европейски трофей след победа в драматичен финал над шотландския Рейнджърс, на който Франц Рот отбелязва решителния гол в продълженията. Същият сезон отборът от Мюнхен печели трета купа на Германия, но малкият прогрес сменя треньора като на поста идва Бранко Зебек. Той превръща отбора в дисциплинирана машина и става първия треньор направил дубъл — титла и купа на Германия през 1969 г.


Франц Бекенбауер.


Герд Мюлер.
През 1970 идва друг треньор на мястото на Зебек - Удо Латек. След като печели Купата на Германия през първият си сезон през втората си година начело печели трета титла след драматичен мач срещу Шалке 04, който е първият мач на новият Олимпийски стадион, а също и първият от Бундеслигата предаван по телевизията. Баварците печелят този мач с 5:1 и така затвърждават титлата и няколко рекорда като този за най-много голове в един сезон. Байерн печели и следващите две титли, но зенитът на отбора е през 1974, когато на финала на Купата на европейските шампиони побеждават испанският шампион Атлетико Мадрид с 4:0 в преиграването. На следващата година Баварците не се представят убедително на местно ниво, но защитават Европейската си титла след финал срещу английския Лийдс Юнайтед след голове на Мюлер и Рот. На следващата година отборът побеждава френския шампион Сент Етиен на финала в Глазгоу, отново след гол на Франц Рот. Най-големият успех на това поколение идва същата година с финала за Междуконтиненталната Купа, спечелен срешу бразилския Крузейро.
80-те са период на неуспехи и провали за Байерн с много промени в организацията и финансови проблеми. Две титли били спечелени през 1980 и 1981, но следващите две години отборът не успява да спечели абсолютно нищо. След този период идва бившият треньор Удо Латек. През първият си сезон отборът печели купата на Германия през 1984, а в следващите години печелят 5 от 6 възможни титли на Германия. Големи международни трофеи обаче обягват на немците след като те стигат до два загубени финала за КЕШ през 1982 срещу Астън Вила и през 1987 срещу ФК Порто. След титлата си през 1990 отборът попада в дупка. През сезон 1991/1992 Баварците завършват на 5 точки от линията на изпадане. През сезон 1993-1994 на треньорския пост идва Франц Бекенбауер, който печели титлата на Германия след 4 години. Тогава Кайзера е избран за президент на Мюнхенци, но клубът не прави големи успехи. По това време играчите му се появяват по-често по жълтите вестници отколкото в спортните, което спечелва прякора ФК Холивуд. През 1996 Бекенбауер се връща на треньорския пост. Това повлиява моментално като клубът печели Купата на УЕФА същия сезон, побеждавайки на финала Бордо на Зидан.


Оливер Кан е смятан за един от най-добрите вратари на Байерн.
В периода 1998-2004 треньор на клубът е Отмар Хитцфелд, който се оказва най-успешния в историята на Байерн. През първият си сезон Хитцфелд печели титлата на страната и достига финал на Шампионската лига, изгубен в продълженията от Манчестър Юнайтед. През следващия сезон клубът печели трети дубъл, а през 2001 г. Баварците печелят нова титла. На европейско ниво тимът спечелва нова титла в Шампионската Лига след дузпи на финала срещу испанския ФК Валенсия, а по-късно и Междуконтинентална Купа. През 2002 Баварците не печелят нищо, но на следващата година правят пореден дубъл. През 2004 клубът се проваля в трите турнира, в които участва — Шампионската Лига, Бундеслигата и Купата на Германия. Това довежда до до края на една ера след уволнението на Хитцфелд.
На кормилото на Байерн застава Феликс Магат. През първите си два сезона Той печели два дубъла, като води клуба до юбилейната 20-та титла. Третият му сезон е провал и той е заменен от Хитцфелд. Въпреки това Баварците завършват на 4-то място и не успяват да се класират за Шампионската Лига след 12 години. В отбора се правят големи промени като се продава половината отбор и на негово място идват 9 нови души.
Междувременно през 2005 Байерн се мести на Алианц Арена, построен специално за Световното през 2006. Стадионът е споделян с местния отбор ТШВ Мюнхен 1860, който по-късно фалира и изпада във Втора Бундеслига, като продава своя дял от стадиона на 20-кратните шампиони.


Лука Тони и Мирослав Клозе
През 2007 Байерн отново е поет от Отмар Хицфелд. Баварците се представят слабо в шампионата, завършвайки едва на четвърта позиция. Преди началото на сезон 2007/08 отборът се подсилва с Мирослав Клозе и Лука Тони. Отборът става шампион на страната и печели националната купа, както и купата на лигата, а Тони става голмайстор на първенството. В Купата на УЕФА достигат полуфинал, но там са сразени от бъдещият носител на трофея Зенит. След края на сезона Хицфелд напуска, а легендата Оливер Кан слага край на кариерата си.
В началото на сезон 2008/09 начело на отбора застава бившият нападател на "баварците" Юрген Клинсман. Отборът започва колебливо с две равенства, а също така е разгромен от Вердер с 5:2. Все пак Байерн набира точки и на полусезона е втори след Волфсбург. През вторият полусезон вълците разгромяват Байерн с 5:1. След този неубедителен резултат считаният за заместник на Кан Михаел Ренсинг окончателно губи титулярното си място и е заменен от опитният Ханс-Йорг Бут. В Шампионската лига Баварците записват 4 победи и 2 равенства. На 1/8 финалите побеждават Спортинг Лисабон със 7:1 и 5-0. В първият мач дебютира младият Томас Мюлер. В следващата фаза германците отпадат от състава на Барселона. Към края на сезона Клинсман е уволнен и временно треньор е Юп Хайнкес. След края на сезона той поема Байер Леверкузен, а вместо него идва Луис ван Гаал.


Ариен Робен
Преди началото на сезона са привлечени класни играчи като Ариен Робен, Ивица Олич и Марио Гомес. Именно първият става моторът на отбора, заедно с Франк Рибери. В първенството Байерн записва 19 мача без загуба. В Шампионската лига са в една група с Ювентус, Бордо и Макаби Хайфа. В последният мач Байерн побеждава "Старата госпожа" и се класира напред. На 1/8 финалите се срещат с Фиорентина. В първата среща Байерн побеждава с 2:1, а в реваншът губи с 3:2, но продължава напред поради повечето голове на чужд терен. В 1/4 финалната фаза съперник на баварците е Манчестър Юнайтед. В първият мач Байерн печели с 2:1 с гол на Ивица Олич в последната минута. Реваншът започва катастрофално за Байерн, след като отборът губи с 3-1 на полувремето. През втората част Ариен Робен засича топката след корнер и праща немците на полуфинал. Там те срещат Олимпик Лион. Байерн се класира на финал, побеждавайки французите с 1:0 и 3:0. Във вторият мач Ивица Олич вкарва хеттрик. На 22 май 2010 баварците губят финала от Интер с 2:0. Все пак баварците печелят титлата, купата и суперкупата на страната.
В началото на сезон 2010/11 Байерн не тръгва никак добре, набирайки едва 8 точки в първите 7 кръга. През първият полусезон записват само две победи като гост. В Шампионската лига Байерн допуска една загуба в груповата фаза. След неубедителните резултати в първенството, отпадането на полуфинал в купата на Германия и отпадането на 1/8 финал в шампионската лига, ван Гаал обявява, че ще напусне отбора след края на сезона. Холандецът обаче е уволнен преждевременно и начело до края на сезон застава сънародника им Андрис Йонкер. Под негово ръководство баварците разгромяват Байер Леверкузен с 5:1. Все пак успяват да достигнат третото място в първенството, даващо им право на участие в Шампионската лига.
През сезон 2011/12 начело на Байерн отново застава Юп Хайнкес. Той залага на схема 4-5-1 с Марио Гомес в атака. Баварците са фаворити за спечелването на титлата на страната, но остават втори след Борусия Дортмунд. В шампионската лига отборът достига финал, след победа с дузпи срещу Реал Мадрид. На финалът Байерн играе с Челси на собственият си стадион, но губи след дузпи. През август 2012 печелят суперкупата на Германия след победа над Борусия. Отборът е подсилен с Марио Манджукич, Джердан Шакири, Хави Мартинес и Клаудио Писаро. В първият кръг на сезон 2012/13 баварците побеждават Гройтер Фюрт, а Манджукич вкарва първият си гол за отбора. На 6 април 2013 Байерн печели титлата на страната 6 кръга преди края като е с 20 точки преднина пред втория Борусия Дортмунд.[2] В Шампионската лига "баварците" прескачат груповата фаза и преодоляват Арсенал на 1/8 финал и Ювентус на 1/4 финал. В полуфиналите играят с Барселона и побеждават испанският гранд с 4-0 в първата среща.[3] А в втората побеждава с резултат 0:3 насред камп ноу. Барселона остава на колене след общ резултат 0:7 за баварския тим. На финалът Байерн побеждава Борусия Дортмунд с 2-1 и печели за пети път в историята си Шампионската лига. Головете вкарват Марио Манджукич и Ариен Робен.


ВХОД за регистрирани
E-mail / Потребителско име
Парола
запомни ме на този компютър
забравена парола

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: